انواع جراحی های باریاتریک (چاقی) بصورت لاپاراسکوپی
انواع جراحی های باریاتریک (چاقی)
عمل جراحی چاقی به سه دسته ی کلی تقسیم می شوند:
1 .عمل محدود کننده
2. عمل سوء جذبی
3.عمل ترکیبی(محدود کننده + سوء جذبی)
مراحل چند منظوره برای جراحی چاقی
1.عمل جراحی چاقی محدود کننده
عمل جراحی محدود کننده مقدار خوراک ، تغییری در سیستم گوارش طبیعی ایجاد نمی شود اما مقدار غذای مصرفی را محدود میکند. میزان نتیجه خوب این جراحی چاقی به عملکرد بیمار در رعایت رژیم غذایی و کاهش مقدار غذای مصرفی بستگی دارد. وی باید به آرامی ماده ی غذایی را بجود و از مصرف مایعات در حین غذا پرهیز کند.
اسلیو معده
در این عمل که جز روش های محدود کننده است، که با روش لاپاراسکوپی انجام می شود حدود 80 درصد حجم معده با دستگاهی که همزمان برش و اتصال را انجام می دهد برداشته شده و از شکم فرد چاق خارج می شود.،با برداشتن قسمتیاز معده که هورمون گرسنگی گرلین را ترشح می کند اشتهای بیمار کاهش می یابد و با خوردن چند قاشق غذا پری و سیری کامل حاصل می شود این روند به کاهش حجم غذای مصرفی و کاهش وزن در طی زمان تاثیرآشکاری میکند.
حلقه معده
در این عمل یک حلقه ی قابل تنظیم از نوع سیلیکون به دور قسمت ابتدای معده اندکی پایین تر از محل اتصال مری به معده قرار میگیرد یک مخزن جهت تنظیمات بعدی زیر پوست جدار شکم تعبیه قرار میگیرد که از طریق وارد کردن آب مقطر استریل بصورت تزریق از خارج به داخل این مخزن حلقه تنگ تر می شود در نتیجه میزان غذای ورودی کاهش پیدا میکند.
کاهش وزن در اعمال جراحی چاقی محدود کننده چگونه است؟
کاهش مقدار غذای مصرفی:
هدف این عمل کاهش حجم معده است.این کار با ایجاد حالت رفلاکس، مانع از ورود غذا به معده می شود و فرد احساس می کند که معده اش پر است.
کاهش سرعت تخلیه ی غذا از معده:
این کار هم با تقسیم کردن معده و تنگ کردن مسیر عبور غذا انجام می شود، مواد غذایی وارد کیسه تعبیه شده و یا سرعت کم به سمت روده حرکت می کند.
3.عمل جراحی چاقی ترکیبی
جراحی ترکیبی علاوه بر کاهش و محدود کردن ورود غذا بر روی جذب کالری در روده ها نیز موثر بوده بنابراین از قدرت کاهش وزن بیشتری برخوردار بوده و لاغری سریع تر و دراز مدت خواهد بود. از انواع جراحی های ترکیبی می توان به جراحی های بای پس کلاسیک معده و مینی بای پس معده اشاره کرد.
جراحی بای پس کلاسیک معده
در این جراحی علاوه بر اینکه حجم معده تا 20 سی سی کاهش پیدا میکند، بلکه بخشی از روده نیز از سیستم جذبی خارج می شود و در نتیجه جذب غذا نیز نزولی می شود. این روش در بین روش های مختلف اعمال جراحی چاقی استاندارد ترین روش می باشد.
جراحی مینی بای پس معده
در این جراحی مینی بای پس معده، روده باریک قطع نشده و معده کوچک شده و به 150 تا 200 سانتی متری روده ی باریک متصل می شود. این روش جدید بای پس عوارض کمتری نسبت به روش گذشته آن دارد ولی احتمال ریفلاکس صفرا در این روش بالا بودهاست که در صورت آزاردهنده بودن، باید از بای پس کلاسیک استفاده کرد.
2.عمل جراحی سوء جذبی
جراحی های سوء جذبی علاوه بر اینکه بر سوء جذب مواد غذایی توجه دارند و محدودیت ورود غذا به معده مورد توجه نیست.
جراحی های بای پس روده و انحراف صفرا و لوزالمعده در این دسته قرار می گیرند.